O projektu

HULU – Split započeo projekt POD: VR (POD – Platforma online djelovanja) kao odgovor na situaciju u Hrvatskoj početkom 2020. (dolazak virusa COVID-19. u zemlju ), u kojoj je posjet izložbenim prostorima postao prvo onemogućen, a potom ograničen.

U ožujku smo započeli s osmišljavanjem projekta virtualnog izlaganja, u vrijeme kad je naš standardni izložbeni prostor Salon Galić bio zatvoren. Od prvotne reakcije projekt je došao do sadašnjeg stanja, u kojem HULU – Split osmišljava i postavlja virtualne izložbe na unikatan način po pitanju realnosti, preglednosti, informativnosti te lakoće korištenja i pristupanja, te je svakako premašio sva naša očekivanja i postavio nove standarde u digitalizaciji izložbenog prostora.

U razdoblju od travnja do lipnja stvarali smo virtualne izložbe u realnom 3D modelu Salona Galić. HULU – Split je izradio čitav 3D model galerije koja omogućuje postavljanje interaktivnih virtualnih projekata i daje mogućnost korisnicima da se samostalno šetaju virtualnim prostorom galerije, što je naročito izazvalo veliki interes mlađe publike navikle na interaktivne programe i video te kompjuterske igre. U prostoru je osim plošnih slika te fotografija bilo moguće stavljati i video te audio uratke, kao i 3D modele skulptura i instalacija.

Od sredine srpnja 2020., u svrhu što lakšeg online predstavljanja projekata, započeli smo sa snimanjem izložbenog prostora 360° VR kamere, da bi potom sastavljali izložbe korištenjem specijaliziranog programa za izradu interaktivnih 360° VR tura izložbi, u koji se mogu umetnuti interaktivno mapiranje prostora, info oblačići s opisom izložbe, video statementom autora/ice predgovorom kustosa/ice te biografijom autora/ice, što smo i umetali u naše izložbe. U prostor je moguće umetnuti fotografije te snimke radova, a osim 360° fotografija, moguće je kretanje kroz 360°  snimke, što je svakako inovacija koju ćemo podijeliti s vama uskoro.

Izložbe možete posjetiti i pogledati na vašem osobnom računalu, tabletu i smartphone-u, a u rijetkom slučaju da imate VR naočale, izložbe se mogu razgledati i s njima.

Naša  baza virtualnih izložbi će se svakako širiti i dalje tijekom prosinca, kao i sljedeće godine, a ovogodišnje izložbe ćemo pokušati učiniti dostupnima i sljedećih godina, pošto njihova potencijalna publika nije omeđena na Splićane te posjetitelje grada nego sve zainteresirane za umjetnost, ili one koji će tek postati, u našoj zemlji kao i u svijetu.

Važno je napomenuti da je svaka naša 360° VR dvojezična, tj. dostupna je i na engleskom jeziku, prvenstveno zbog naših nastojanja da proširimo interes i van Hrvatske. Tako je moguće predstaviti naš kulturno-umjetnički sadržaj van naših granica, u situaciji kad posjetitelji Hrvatskoj nisu u stanju dolaziti u našu zemlju u kvantiteti kao prije izbijanja pandemije, a taj trend će se sasvim izvjesno nastaviti i u 2021. godini.

Voditelj projekta je povjesničar umjetnosti i član kustoskog tima HULU Ivor Igrec, koji je ujedno i dizajner 3D modela Salona Galić, kao snimatelj i dizajner virtualnih 360° izložbi. Projekt ne bi bio moguć u ovom obliku bez poticaja, uputa i savjeta predsjednika Udruge Vice Tomasovića te čitave stručne službe HULU Split, Moire Orlić, Nine Nemec, Ane Šećer Willhelm, a dakako i asistentice na projektu, povjesničarke umjetnosti Ane Bratić.